Anne Baba İle Birlikte Uyuma

“Gece gece, o kadar sık ağlıyor ki… şöyle yanımızda yatsa, hem emzirmek de kolay olur… her ağladığında yataktan kalkınca uykum iyice açılıyor…” deyip miniği odanızda yatıranlardan mısınız? ‘Yapmayın, yanlış’ diyeceğimizden korktunuz değil mi? 🙂 ama demeyeceğiz…

 

Bebeğiniz 6 aylık olana kadar sizin odanızda uyuyabilir

Bebeğiniz 4 aya gelene kadar, hadi biraz zorlayalım 6. aya kadar sizinle uyuyabilir… O ve siz uykunuzu alabiliyorsanız, sıkıntı yok.  Bebeğinizi, kendi odanızdaki beşiğinde ya da “next to me” de yatırabilirsiniz. Böylelikle her gözünü açtığında ilk sizi görecek, her ağladığında odadan çıkma ihtiyacı hissetmeden onunla ilgilenebileceksiniz. Emzirmek de kolay olacak…

Odanızda yatırmanız uygun derken birçok ailede gözlemlediğimiz şekilde; yanınızda, yatağınızda yatırmayı kesinlikle önermiyoruz. Evet, onun kokusunu içinize çekmekten, sarıp sarmalamak ve kucaklaşmaktan daha kıymetli ne olabilir ki… Ancak bu durum, bebeğinizin güvenliği ve eşlerin birlikte huzuru için çok tehlikeli. Bebek kıpırdadıkça sizi ve eşinizi uyandırması, sizin hareketleriniz nedeni ile ezilme tehlikesi yaşaması çok muhtemel.

 

Bebeğin odanızda uyumasının dezavantajları da vardır

Odanızda yatırmak uygun dedik, fakat hiç mi dezavantajı yok? Biraz da onları anlatalım:

  • 0-4 ay bebekler refleksleri nedeniyle uykularında çok sık el kol oynatırlar. Özellikle emzirdiği için bebek hareketlerine çok duyarlı olan annelerimiz, her hareketlerinde uyanır ve kısacık uyuma vakitlerinden de verim alamazlar
  • Minikler uykularında çok fazla mırıldanırlar. Her sinyali uyanmak olarak algılayan anneler, bebeğe müdahale ederek uykularını böler ve meme verir. Halbuki o bebeğin normalidir ve siz belki de uyanmayıp kendi kendine uyumaya devam edecek olan bebeği uyandırdınız.
  • Kaynak yanı başında olduğu için, bebeğiniz aç olmasa da meme alabilir. Keyif onun değil mi? Fazla tok olduğu için uyuyamama, artan gaz problemleri ya da yeni bir yanlış uyku eşleştirmesi – Hoş geldin memeye bağımlılık…
  • Ebeveynlerden biri bebekle daha erkenden yatacağı için kendilerine ve birbirlerine ayıracakları zamanı kısaltırlar. Halbuki ne kadar kıymetli saatlerdir onlar…
  • Bebeğiniz, siz olmadan uyuyamayacak. Gece-gündüz yanındayken, sıkıntı değil. Peki ya bir hastalık, iş seyahati ya da tatil durumunuz olursa? Peki işe geri dönmeniz gerekiyorsa?

 

6 aydan daha uzun süreyi sizin odanızda geçirmeye başlayan miniklerde özgüven problemi oluşabilir.

Peki ya bebeğinizle birlikte uyuma süreniz arttıysa? 6 ayı da geçtiniz diyelim… İlerleyen dönemler size yukarıdakilere ek olarak yeni problemler de getirebilir…

  • Bebeğinizi odasında yatırmaya alıştırmak, sizin odanıza alıştıkça çok daha zor olacaktır. Gece terörleri, kabus görmeler, “korkuyorum” demeler… Uğraşmanız gereken yeni sıkıntılar sizi bekliyor.
  • Bebeğiniz sizden ayrışmayı öğrenemediği için özgüveni gelişmeyecektir. Bu sadece bebekken değil, gelecekte de ona çok sıkıntı yaratabilir.
  • Bir de kardeş geldi diyelim. Onu kendi odasına götürmeniz lazım, çünkü yeni bebek odanıza gelecek. Ama bir süredir odanızda mutlulukla uyuyan bebek, gelen kardeş yüzünden yerinden edildiğini sanacak. Dolayısıyla bir de kıskançlıkla baş etmeniz gerekecek…

Anne olmak, çocuk büyütmek kolay değil biliyoruz. Hastalığı, uykusu, uykusuzluğu, yediği yemediği… Bir de psikolojisi… Zaten lohusa bir anne iken, bir de kendinize yeni sıkıntılar yaratmamanızı öneririz. Hastalandı diye onu yatağınıza geri alacağınıza, onu yeni düzenine, odasına alıştırın ve gerekiyorsa siz onun odasına gidin.

Eğer aklınızda bu konu ile ilgili sorularınız varsa, bizimle her zaman iletişime geçirebilirsiniz.