Uyku eğitimi hangi yaş gruplarını kapsar?
Uyku eğitimi 0-5 yas grubundaki tüm bebekleri/çocukları kapsar. 0-4 ay arasında doğru bir beslenme-uyku düzeni kurulurken, 5 ay-5 yaş arasındaki çocuklarda desteksiz uyuma ve uyku beslenme düzeni oluşturulur.
Bu süreçte bebeğim çok ağlayacak mı?
Bu anneler arasında sıkça rastladığımız yanlış ve bir o kadar yaygın bir kanıdır. Birçok anne, uyku eğitimi vermeyi, bebekleri ağlatmak olarak algılıyor. Uyku eğitimi bebekleri ağlatmaya terk etme yöntemi değildir. Ancak bazı gerçekleri de göz ardı etmemek gerekiyor. Bebekler her gün farklı birçok nedenle ağlarlar. Acıktıklarında, altlarını ıslattıklarında, hastalandıklarında, korktuklarında vs… Çünkü bebekler için ağlamak, kendilerini ifade etme şeklidir. Ağlamayı minimuma indirebilmek adına, bebeğinizin ayını, yaşını, duygusal, fiziksel, çevresel ve sosyal faktörleri ele alarak yürüttüğüm bu süreci, bebeğinize en uygun yöntemi seçerek programlıyorum ve tamamlıyorum. Sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmaya çalışırken, bebeğinizin alışık olduğu düzeni değiştireceğiniz için bu sürece tepki göstermeleri doğaldır ve normaldir. Bebeklerin zaman zaman ağlayarak gösterdiği bu tepkinin Türkçesi şudur : “Anne ben kendi kendime uyumayı bilmiyorum, beni bildiğim şekilde uyut salla, emzir, pışpışla“. Uyku eğitimi bir süreçtir. Bu süreçte ebeveynler için esas olan ise SABIRLI, TUTARLI ve KARARLI olmaktır. Ebeveynler, bebeklerine bu süreçte hiçbir zaman yalnız olmadıklarını hissettirip ve onunla sürekli iletişimde kalarak huzurlu ve güven içinde uykuya dalmayı öğretebilirler.
Bebeğim sağlıklı uyku alışkanlıklarını ne kadar bir süre içinde kazanabilir?
Her bebek farklıdır. Kendine özgüdür. Karakteri, alışkanlıkları farklıdır. Bunlara ek olarak her ebeveyn, her aile ortamı/yapısı da farklıdır. 0-4 ay bebeklerde sabaha kadar kesintisiz gece uykusu bekleyemeyiz. Onlar hala gece uyanıp beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Ancak bu erken dönemde onlara doğru uyku-beslenme düzenini vererek sağlıklı uyku alışkanlıklarının temelini atabilirsiniz. 5.aydan büyük bebeklerde ise bu programa başlanıldığından itibaren sabırlı, kararlı ve tutarlı davranışlarınız ile birkaç gün içinde sizi şaşırtabilecek derecede gelişmeler görebilirsiniz.
Çalışan anneler uyku eğitimi verebilir mi?
Uyku eğitimi, bebeğin yanında kendini güvende hissettiği onunla ilgilenen tüm ebeveynler, bakıcı ya da aile büyükleri tarafından verilebilir. Çalışan anneler eğitimi evde oldukları sürelerde verirken, bebekle ilgilenen diğer kişiler bu sürece devam edebilir ve çalışan anneye yardımcı olabilirler.
Uyku eğitimi süresince hep evde mi olmalıyım?
Hayır. Hepimiz sosyal varlıklarız. Tabi ki eve hapsolmayacaksınız. Yalnız şuna dikkat etmekte fayda var. Uyku eğitiminin özellikle ilk haftası hassastır. Bebek, doğduğu günde beri süregelen uyku alışkanlıklarından kopmakta ve uykuya dalmayı öğrenmektedir. Dolayısıyla yatakta uyumayı bolca deneyimlemesi gerekir. Dolayısıyla ilk hafta bebeğinizin uyku vakitlerinde mümkün olduğunca evde kalmanızda fayda var. Hafta sonunda ise uyku vakitlerinin bir tanesini dışarıda yapabilirsiniz. İkinci hafta ise daha rahat olacaktır. Bu süreçte gündüz uykularından birkaç tanesini dışarıda yapabilirsiniz.
Bebeğime sağlıklı uyku eğitimi alışkanlıkları kazandırırken güven bağı zedelenir mi?
Bebeğinizle oyun oynamanız, yedirmeniz, yıkamanız, kucağınızda tutmanız, sarılmanız, öpüp koklamanız hepsi bebeğiniz ile aranızda oluşacak bağ için elzemdir. Ağladığında yanında sizi bulacağı için hiçbir şekilde güven bağı zedelenmez.
Kesin sonuç alınıyor mu?
Sizler kararlı, tutarlı ve sabırlı olup bebeğinizle iletişimde kalarak programa uyduğunuz durumlarda sonuç almamanız için hiçbir neden yoktur. Bebeğiniz nasıl doğal bir şekilde yemek yemeyi, yürümeyi ya da konuşmayı öğrenebiliyorsa uyumayı ve uykuda kalmayı da öğrenecektir. Sizinle işbirliği yapmaya meraklı olan minikleriniz, uyumayı ve dinlenmeyi inanın sizden daha fazla istiyorlar.
Eğitim bittikten sonra düzen yeniden bozulabilir mi?
Bebeklerin uyku düzenleri, diş çıkarma, hastalık, seyahat gibi durumlarda bozulabilir. Ancak uyku uyumayı öğrenmiş bebekler, düzenleri bozulsa bile, hızlıca kendi düzenlerine geri dönebilirler.
Uyku eğitimi verirken emzirmeyi kesmem gerekir mi?
Hayır! Emzirme eğer beslenme amacı ile yapılıyorsa, bunu kesmek gerekmemektedir. Ancak eğer emzirmenin amacı, bebeği sakinleştirmek ya da uykuya geçiş için olmamalıdır.
Nasıl bir metod uyguluyorsunuz?
Sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırırken, bütüncül bir yaklaşım ile bebeğinizin ihtiyaçlarını, sosyal, duygusal, gelişimsel ve fiziksel ortamı ile ele alıyorum ve bebeğinize özel bir plan oluşturuyorum. Planın uygulanması esnasında ise, bebeğiniz için anlık çözümler geliştiriyor ve birçok farklı metodu bir arada kullanıyorum.
Kitapta okuduklarımı uygulamaya çalıştım ancak başarılı olamadım. Danışmanlık hizmetinin farkı nedir?
Uyku eğitimi sadece uyku ile değil, bebeğin tüm alışkanlıkları ve düzeni ile ilgilidir. Kitaplarda uyguladıklarınızın olmaması, muhtemelen kitapların sadece uykuya odaklanması nedeniyledir. Buna ek olarak, kitaplar size kuralları çok iyi anlatmasına karşın, anlık çözüm üretemezler, zorlandığınız anlarda sizi motive edemezler. Biz size destek olmak, sorunlarınıza farklı birçok teknikten anlık çözümler üretmek için buradayız.