3-5 Yaş Uyku Düzeni

28-12-2022 19:10
3-5 Yaş Uyku Düzeni

Gündüz Uykuları : 1 – 2 saat; 1 kez (4 yaşından sonra gündüz uykuları kalkar)

Gece Uykusu : 10 – 11 saat

Toplam Uyku : 11 – 13 saat

 

İki yaşındaki çocuğunuz gündüzleri tek uyku uyur. Bu süreç takribi olarak dört yaşına kadar devam eder. Dört yaşından sonra gündüz uykusunu bırakır. Bu dönemde çocuğunuzu akşam normalden daha erken saatte yatırarak uykusunu tam olarak almasını sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuz artık her şeyi anlayabilecek yaştadır. Dolayısıyla uykusu da, gün içinde yaşadığı her olumsuzluktan etkilenebilir.

Çocuğunuz büyüyüp hareketlendiği için artık onu yatağında, parmaklıklar ardında tutmak zor olabilir.

Bebek yatağından çocuk yatağına geçiş için iki yaş genellikle uygun bir zamandır. Bu geçiş sürecini eğlenceli hale getirmekte fayda vardır. Böylece yeni yatağını sevmesini sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde uyku sorunları ile karşılaşmanız muhtemeldir.

Bebeğinizin bu dönemdeki muhtemel uyku sorunları ve çözüm önerilerimiz şu şekidedir:

Beşikten çocuk yatağına geçiş:

Çocukların bir kısmı yeni yatağa geçmeyi ister, bir kısmı ise bu duruma alışmakta zorlanarak, uyku vakti geldiğinde yatmamak için direnebilir.

Bu sorunu, ona yeni yatağını sevdirerek çözebilirsiniz. Hatta istediği yatağı birlikte almak oldukça güzel bir fikir olabilir. Ayrıca, yatağına sevdiği çizgi karakterlerin çarşaflarını sermek ve sevdiği oyuncakları koymak, yeni yatağını ona daha cazip hale getirecektir. Böylelikle yeni yatağında uyumak için heveslenecektir.

Bu süreçte, önceki uyku rutinlerinizi de uygulamaya devam etmelisiniz. Bebeğinizin yatağını çocuk yatağıyla değiştirmek için, kendisi istese de, acele etmemekte fayda vardır. Yatak değişikliği öncesinde uyku rutini ve kurallarını yerleştirmeniz, değişiklik sırasında yaşayabileceğiniz uyku problemlerinin önüne geçmeye oldukça yardımcı olacaktır.

Yatağından kalkıp odanıza gelme:

Çocuğunuz yeni yatağına geçiş yaptıktan sonra artık kendi kendine yatağından çıkabilmektedir. Bu dönem, gece uyanarak odanıza gelme alışkanlığı edinmesi mümkündür. Hatta siz uyurken tüm evi dolaşabilir bile.

Bu durum, çocuğunuz için hem tehlikelidir, hem de uykuya geçişi sürecini bir hayli zorlaştırır. Dolayısıyla, yanınıza her gelişinde, onu sabırla yatağına götürmeli ve herkesin kendi yatağında uyuması gerektiğini her seferinde tekrarlamanız önemlidir.

Ayrıca odasının kapısına bir güvenlik kapısı koyarak, uyandığında tüm evi dolaşması yerine, kendi odasında kalmasını sağlamakta faydalı bir tercih olacaktır.

Uykuya direnme:

Çocuğunuzun iki yaşına yaklaşması ile yavaş yavaş uyumamak için direnmeler ve bahaneler başlayabilir: “bir bardak daha su istiyorum” “karnım acıktı” “bir kere daha öpmek istiyorum” “süt içmek istiyorum” “babamla/annemle uyumak istiyorum” gibi bitmeyen istekleri olması muhtemeldir.

Bu durumda kararlı bir tutum izlemeniz sorunu çözecektir. Bir kereden bir şey olmaz dememek lazım. Emin olun ki devamı gelecektir. Dolayısıyla uyku zamanı geldiğinde, net bir tavırla bunu ortaya koyarak, bu konuda taviz vermeyeceğinizi ona hissettirin. Çocuğunuz bu kararlı ve tutarlı tavrınız karşısında bir süre sonra uykuya direnmekten vazgeçecek ve tutarlılığınız karşısında emin olun ki kendini daha güvende hissedecektir.

Uyku rutini, sıkıcı gelmeye başladıysa ilgi duyduğu sakin bir aktiviteyi rutine ekleyebilirsiniz.

Erken Uyanma :

Bebek ve küçük çocukların uyanma saati genellikle sabah 06:00 ile 08:00 arasındadır. Fakat bazıları, kaçta yatarlarsa yatsınlar sabah 05:00-05:30 gibi uyanırlar. Erken uyanma problemi olan bir çocuğun günlük rutinini gözden geçirilmek gerekir.

Böyle durumlarda gündüz uykuları ve gece yatış saati yeniden organize edilebilir. Yaratıcı çözümler getirilebilir. Örneğin erken uyanma sorunlarının çözümünde alarmlı saat kullanımı faydalı bir yöntemdir. Çocuğunuz böylece alarm çalana kadar yatağında kalması gerektiğini bilecektir. Bunu başardığında da sizden minik bir ödül alabilir. İlk başlarda alarmı yatağında oynayarak beklese de, zamanda uyanıp yeniden uykuya dalmayı öğrenecektir.

Fiziksel Aktivite:

Fiziksel olarak çok aktif oldukları bu dönemde, enerjilerini harcamaları gelişimlerine ve uykularına katkıda bulunacaktır. Çok yorgun olduklarında normalden daha erken akşam uykusuna yatırabilirsiniz.

Televizyon & Teknoloji:

Televizyon vs, hiçbir zaman uyku rutinin içinde olmamalı. Dolayısıyla özellikle bu yaşlarda daha da ilgileri artacağı için teknoloji ile geçirecekleri süreyi uzmanların da önerilerini dikkate alarak belirlemelisiniz.

Gece terörü, korkular ve kâbuslar:

2-3 yaş civarındaki çocukların birçoğu, geceleri kâbus görebilirler.

Bunun sebepleri arasında; aşırı yorgunluk, yetersiz uyku, televizyonda gördüğü herhangi bir görüntü, gün içinde yaşadığı olumsuzluklar veya uyku zamanlarında düzensizlik olması sayılabilir.

Çocuğunuz geceleri kâbus görüyor ve korkarak uyanıyorsa; mutlaka yanında olmalı, kendini güvende hissetmesini sağlamalısınız.

Gece terörü ise; genellikle 4 yaş üstü çocuklarda daha yaygın görülmektedir. Birkaç dakika ya da daha fazla sürebilen bu durum, çocuğunuzun gece yarısı aniden çığlık atıp, ardından inilti benzeri sesler çıkararak korku yaşaması, hızlı nefes alıp vermesi, terlemesi ve kontrolsüz hareketler sergilemesi ile kendini göstermektedir.

Bu durumda, çocuğunuza müdahale etmeye çalışsanız da sizi fark etmeyeceği için sabırlı bir şekilde sakinleşmesini beklemelisiniz.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.